Говоримо українською

02 листопада 2020 року в закладі дошкільної освіти (яслах-садку) № 35 пройшов теоретичний семінар для педагогів на тему: «Говоримо українською».

Методист Журба Жанна Михайлівна нагадала педагогам, що діє Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". В статті 1 розділу І зазначено, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова. Статус української мови як єдиної державної мови в Україні визначається виключноКонституцією України. Українська мова як єдина державна мова виконує функції мови міжетнічного спілкування, є гарантією захисту прав людини для кожного українського громадянина незалежно від його етнічного походження, а також є фактором єдності і національної безпеки України.

В статті 6 розділу ІІ визначено, що держава організовує безкоштовні курси української мови для дорослих та забезпечує можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої змоги.

Вихователь-методист розповіла присутнім про автора шкільних підручників з української мови та літератури, доцента Київського університету імені Грінченка Олександра Авраменка, який викладає українську мову відомим українцям, серед яких – як політики, так телеведучі і зірки шоу-бізнесу. Окрім того, мовознавець щороку готує та диктує Всеукраїнський диктант національної єдності. Авраменко написав підручник під назвою «Українська мова за 20 уроків», в якому для подолання граматичних помилок запропоновано систему завдань із редагування суржикових конструкцій.

В своїй відеопрезентації Жанна Журба запропонувала відеоролики «Інтерв’ю з мешканцями міста Прилуки про мову в побуті», «В Україні оновили правопис», «Олександр Авраменко на каналі 1+1», короткі ролики, де Олександр Авраменко ознайомлює з типовими помилками в мовленні та письмі. І на останок гумористичний відеоролик-інсценівка «Суржик в мовленні».

Кiлькiсть переглядiв: 191