Якщо хочеш пізнати націю - вивчай її свята

Нація, яка не знає свого минулого – не має і майбутнього. Не дарма говорять в народі: «Якщо хочеш пізнати націю - вивчай її свята». Тому в закладі дошкільної освіти (ясла-садку) №29 велика увага надається шануванню народних традицій.

Так 13 січня в закладі відбулося свято «Щедрівочка щедрувала» (Щедрий вечір, добрий вечір). Традиції цього свята наповнені справжньою людяністю та добротою, високими моральними ідеалами. Цей день (13 січня) називається в народі Свято Маланки та Василів вечір. Святкування його походить від стародавнього дохристиянського звичаю. За християнським календарем – це також день преподобної Меланії (Маланки). Меланка – Вода приходить на Щедрий вечір разом із Василем-місяцем сповістити господарів про наступні свята та справити гостини, які в народі так і називають – гостини Меланки. У народній традиції обидва свята об’єдналися в Щедрий вечір, або свята Меланки.

На святі діти зібралися в гурти дівчат та хлопців «водили Маланку» - переодягненого в дівчину хлопця, який веселив людей. Вони висловлювали добрі побажання, розважали піснями, танцями, жартівливими сценками.

Д свят готувалися і діти, і їх батьки, і весь педколектив закладу. Дітей зустрічала гарна господиня, яка пригостила їх всілякими смаколиками за чудові колядки і щедрівки, веселі таночки та жарти. А наступного дня 14 січня батьки привітали малят та весь педколектив гарними засівалками. Позитивні враження отримані дітьми на святах не зникнуть безслідно – вони назавжди залишаться в їхній пам’яті, стануть міцною опорою для подальшого духовного зростання наших вихованців, плекання у них любові до української культури її традицій та звичаїв.

Кiлькiсть переглядiв: 450