Створення в місті комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» - нагальна потреба сучасності

Важливим показником розвитку суспільства є гуманне, турботливе й милосердне ставлення до дітей із особливими потребами.

За інформацією Міністерства освіти і науки України кожна 10-та дитина в Україні має інвалідність або інші потреби у навчанні.

Місто Олександрія не є винятком. На даний час у навчальних закладах міста 55 дітей навчається на індивідуальній формі та 21 дитина-інклюзивно. Дані форми навчання дітям визначено на підставі витягу Кіровоградської обласної психолого-медико-педагогічної консультації. Але, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 12 липня 2017 року № 545 «Про затвердження Положення про інклюзивно-ресурсні центри», повноваження психолого-медико-педагогічних консультацій припиняються і на їх базі органам місцевого самоврядування та місцевим органам виконавчої влади рекомендовано утворити інклюзивно-ресурсні центри з розрахунку один центр на 12 тисяч дітей, які проживають у місті.

Завданням інклюзивно-ресурсного центру є: проведення комплексної оцінки з метою визначення особливих освітніх потреб дитини, форми навчання, розроблення рекомендацій щодо програми навчання, надання психолого-педагогічної допомоги дітям з особливими освітніми потребами; надання консультацій та взаємодія з педагогічними працівниками навчальних закладів з питань організації індивідуального та інклюзивного навчання; надання консультативно-психологічної допомоги батькам.

Завдячуючи міській владі, яка з розумінням підійшла до вирішення даного питання, рішенням виконавчого комітету Олександрійської міської ради від 15.02.2018 року № 103 «Про створення комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр Олександрійської міської ради» у місті Олександрії планується відкриття інклюзивно-ресурсного центру для задоволення освітніх послуг дітей з особливими потребами. І вже сьогодні, розуміючи важливість та необхідність утворення даного центру, управлінню освіти, молоді та спорту пропонує співпрацю громадська організація матерів дітей-інвалідів та інвалідів Олександрії «Серце матері» та ряд інших громадських організацій.

Кiлькiсть переглядiв: 284