Профілактика плоскостопості

Не секрет, що в наш час діти ослаблені, а багато з них мають порушення постави та стопи.

Попередженням плоскостопості слід займатися з перших днів життя немовляти, використовуючи просто лоскотання підошов ніг: дитина згинає пальці, включаючи в роботу відповідні м’язи, тим самим звід стопи поглиблюється.

Інколи думка деяких батьків не завжди вірно інтерпретується, що є користь ходіння босоніж – по килимах, паркету. Якщо діти ходять вдома в шерстяних шкарпетках, або м’яких тапочках, то у них розвивається вальгусна постановка, коли вся стопа зміщена щодо гомілки.

В дошкільному навчальному закладі (яслах-садку) № 29 вихователі приділяють цьому питаню велику увагу. З приходом дітей в садочок педагоги слідкують, щоб діти всієї групи ходили у взутті, що фіксує гомілковостопний суглоб, щоб був високий задник у черевиках, взуття повинно бути просторим, не занадто тісним. Для попередження і виправлення плоскостопості вихователі застосовують загальнорозвиваючі і спеціальні вправи, які є найбільш активним терапевтичним засобом. На заняттях використовуються вправи фізичної культури, під час ранкової гімнастики, гімнастики пробудження для профілактики плоскостопості - ходьба на носках, (тримання голови прямо з прогинанням, руки на поясі), на зовнішній стороні стопи – пальці піджаті всередену, на ребристій дошці, на місці, не відриваючи носки від підлоги, боком по палиці, шнуру, перекати з носка на п’ятку, стоячи на підлозі, або на палиці; ходьба по землі, по вологій траві.

Ступня дитини має безліч активних точок, які зв’язують підошву з внутрішніми органами та активізують центральну нервову систему – покращується здоров’я. Тому зараз, влітку, під час прогулянки, діти залюбки бігають босоніж, веселяться на «Доріжці здоров’я».

Дуже важливу роль у профілактиці плоскостопості відіграють фізичні вправи, бо вони дають змогу підвищувати тонус і силу м’язів. Педагоги проводять вправи з різних вихідних положень (лежачи, сидячи, стоячи, також у русі), вправи з різними предметами: канатами, олівцями, каштанами, м’ячиками, камінцями - діти захоплюють їх пальцями. Для закріплення зводу стіп надають можливості дітям пролазити по гімнастичній мотузковій драбинці босоніж, яка приносить як і лікувальну користь, так і профілактичну. Такими вправами вихователі закріплюють у дітей м’язи стоп, пальців ніг, гомілкових суглобів, а також розвивають у дітей спритність, рішучість, сміливість.

Колектив нашої дошкільної установи прикладає всі зусилля, та можливі заходи, щоб усунути таке захворювання, як плоскостопість у дітей та зупинити його розвиток.

/Files/images/dnz_29/ploskostopst/5.jpg/Files/images/dnz_29/ploskostopst/4.jpg/Files/images/dnz_29/ploskostopst/3.jpg/Files/images/dnz_29/ploskostopst/2.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 123